Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poreme}aji vida (III.)

Na prednjoj strani očne jabučice nalazi se sočivo, tj. leća koja fokusira svjetlost tako da možemo jasno vidjeti predmete na različitim udaljenostima. Osim zdrave leće za jasan vid svakako je neophodna i dobra građa očne jabučice tako da ne postoji dalekovidnost niti kratkovidnost. Ukoliko se pojavi zamagljenje vida bez obzira na udaljenost promatranog predmeta možemo pretpostaviti da se ovdje radi o bolesti očne leće. Zamagljenje leće naziva se očna mrena ili KATARAKTA. 
Ovaj poremećaj vida posljedica je kemijskih promjena u strukturi leće. Kod starijih osoba, zbog starenja, u svim stanicama, pa i u stanicama leće dolazi do postup-nog gubitka vode. Tako nastaje istanjenost sluznica, pojačanje bora na koži, ali i zamućenje inače bistre bjelančevine unutar leće. Oko 75 posto svih mrena javlja se kod starijih od 75 godina, naziva se staračka mrena i nastaje zbog prirodnog procesa starenja. Tijekom ranih stadija nastanka mrene dolazi do neznatnog poboljšanja vida, pa te osobe iznenada shvaćaju kako mogu čitati i bez naočala. Nažalost, ubrzo poslije ovoga zamagljenje se pojačava i vid se drastičnije pogoršava. Svakako, pokraj starenja i drugi faktori pridonose nastanku ove bolesti.  
Najčešće osoba sama primijeti kako joj »nešto nije u redu s vidom« ili se ovakve promjene otkriju na redovitim kontrolama radi produženja vozačke dozvole ili na redovitom pregledu kod liječnika. U sljedećih nekoliko redaka bit će navedeni simptomi početne i uznapredovale katarakte tako da, ukoliko neke od tegoba prepoznate kod sebe, najbolje je da se na vrijeme javite svom liječniku, jer je terapija u najranijoj fazi i najefikasnija.
SIMPTOMI KATARAKTE su kada imate:
1. nejasnu sliku koja može biti gora pri jakom svjetlu
2. oslabljen vid noću te otežano razaznavanje kretnji, pojedinosti ili predmeta
3. zasljepljujuće ili neugodno svjet-lo s automobila ili od sunca
4. pojava obruba oko svjetla
5. neočekivano poboljšanje vidnog polja u blizini
6. dvostruko ili trostruko bolji vid u samo jednom oku
7. mliječno bijeli ili mutan izgled inače prozirne leće (uznapredovali slučajevi)
8. bolnu upalu i tlak u oku (vrlo uznapredovali slučajevi)
Trenutačno je jedini oblik liječenja razvijene katarakte operativan zahvat. Operacija se obično izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom, bezopasna je, brza i gotovo bezbolna. Smatra se kako izbjegavanje izravnog sunčevog zračenja, ishrana bogata povrćem i voćem s visokim sadržajem antioksidanasa poput – beta karotena (vitamin A), selena i vitamina C i E mogu usporiti napredak ili čak i spriječiti nastanak katarakte.
Posljednja bolest koja dovodi do poremećaja vida, a koju ćemo obraditi u ovim nastavcima je DEGENERACIJA OČNE PJEGE. 
Simptomi ove bolesti se pojavljuju najčešće tek iza 55. godine. Bolest se opisuje kao poremećaj središnjeg vida. Očna pjega tj. žuta pjega je mjesto centralnog vida, nalazi se na zadnjem polu oka i u njoj je najveća koncentracija stanica koje su odgovorne za vid (čepića i štapića). Kako se udaljavamo od ove točke, broj ovih stanica se prorjeđuje i tada one prenose slike sa strane vidnog polja. Žuta pjega omogućuje gledanje televizije, vožnju, šivanje - sve što zahtijeva usmjereno, ravno gledanje. Osnovni simptomi degeneracije očne pjege su:
1. mutna ili iskrivljena slika, posebno kod čitanja
2. postupan, bezbolan gubitak središnje slike
3. slijepe mrlje u središnjem dijelu vidnog polja; ravne crte koje se valovito pojavljuju.
Dijagnoza bolesti se postavlja tijekom očnog pregleda, i uspješno se liječi laserskim postupkom ili naočalama. Svakako, i ovdje je bitna ishrana bogata antioksidansima, vitaminom C, vitaminom E, selenom i vitaminom A.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika